Aantrekkelijk werkgeverschap
Vitens wil een innovatieve en maatschappelijk betrokken werkgever zijn, waar mensen gezond en veilig werken. We streven ernaar dat medewerkers goed in hun vel zitten, productief zijn en zich kunnen doorontwikkelen. Goed en aantrekkelijk werkgeverschap draagt bij aan het behoud van medewerkers en het aantrekken van de juiste mensen. Door aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt was het in 2023 opnieuw een uitdaging mensen aan ons te binden en nieuwe medewerkers te werven.
Bevlogenheid
Bevlogenheid gaat over de mate waarin medewerkers geïnspireerd raken door en energie krijgen van hun werk. Het heeft ook betrekking op hun positieve relatie met Vitens. Bevlogen medewerkers ervaren hun werk als betekenisvol en dankbaar, zijn trots op hun baan en voelen zich binnen Vitens op hun plek. Zij zullen zich extra inzetten voor de organisatie, omdat ze hun werk en de organisatie zo leuk vinden.
De bevlogenheid wordt uitgedrukt in de bevlogenheidsscore. Deze wordt gemeten in het medewerkersonderzoek, dit jaar uitgevoerd in oktober. Alle vaste medewerkers wordt gevraagd het onderzoek in te vullen. De respons lag op 63% (1034 medewerkers).
Resultaten
Doelstelling 2023 | Resultaat 2023 | Resultaat 2022* | |
Bevlogenheidsscore | ≥ 7,4 (benchmark) | 7,0 | 7,4 |
*Vorig jaar rapporteerden we een alternatieve KPI met betrekking tot het materiële thema ‘aantrekkelijk werkgeverschap’, namelijk de betrokkenheidsindex. De bevlogenheidsscore werd in 2022 al wel gemeten, waardoor we in staat zijn het vergelijkende cijfer over 2022 te rapporteren.
Toelichting
Vitens scoort lager dan de benchmark (de doelstelling) en ten opzichte van vorig jaar. Als oorzaak hiervoor benoemen medewerkers de onrust als gevolg van wijzigingen in het bestuur en de directie. Daarnaast ervaren medewerkers onduidelijkheid over organisatierichting en doelen. Tegelijkertijd zeggen medewerkers vertrouwen te hebben in hun leidinggevende. Ook geven zij aan dat ze zich geaccepteerd voelen en bij Vitens zichzelf kunnen zijn.
Initiatieven 2023
In 2023 is binnen HR een apart team opgezet voor opleiding en ontwikkeling, de Vitens Academy. Doel hiervan is nog beter en gerichter het aanbod aan ontwikkelmogelijkheden af te stemmen op medewerkers.
Gerichte aandacht voor leiderschap en cultuur, onder andere met een teamontwikkelingsprogramma en periodiek een managersdag. Ook is onder leiding van Berenschot een start gemaakt met teamontwikkeling op bestuurs- en directieniveau.
Aandacht voor gezondheid en vitaliteit.
Vooruitblik
Voor het verbeteren van de bevlogenheid en betrokkenheid van medewerkers, wordt met hoge prioriteit opvolging gegeven aan de uitkomsten van het medewerkersonderzoek. Een samengestelde kopgroep gaat werken aan een integraal plan van aanpak, gebaseerd op gesprekken met medewerkers in de afdelingen en teams.
Wervingsopgave
Ook dit jaar ontstond door krapte op de arbeidsmarkt en (natuurlijke) uitstroom een grote wervingsopgave. De uitdaging is het grootst voor technisch geschoold personeel. Onze recruitmentafdeling en medewerkers zetten zich hard in om nieuwe collega’s aan te trekken.
Resultaten
Resultaat 2023 | Resultaat 2022 | |
Instroom | 219 | 205 |
Doorstroom | 200 | 154 |
Uitstroom | 183 | 127 |
Initiatieven 2023
Het team recruitment is versterkt.
We ontwikkelden gerichte campagnes voor onder andere de werving van ICT-professionals. De campagne bestond uit werkverhalen en video’s met ICT-collega’s in de hoofdrol. Voor de verspreiding zijn nieuwe kanalen ingezet, zoals Google, YouTube en Reddit.
De werkenbij-website van Vitens is vernieuwd.
In 2023 is de netwerkbonus herzien en opnieuw bij medewerkers onder de aandacht gebracht. Doel hiervan is collega’s actief in te zetten voor de werving van nieuwe collega’s. Draagt een medewerker iemand succesvol aan, dan ontvangt de medewerker hiervoor de netwerkbonus.
Vooruitblik
Via campusrecruitment willen we ons richten op de werving van studenten en starters. Het gaat om (afstudeer)stages, traineeships, leerwerkplekken en startersbanen. Dit is een kans om studenten in een vroeg stadium aan Vitens te binden.
Versterken van de samenwerking met hogescholen en universiteiten.
Bouwen aan een sterk werkgeversmerk (employer branding), zodat we in staat zijn huidige medewerkers aan ons te binden en nieuwe medewerkers aan te trekken.
Verzuim en vitaliteit
Verzuim is een belangrijk thema binnen Vitens dat structureel aandacht krijgt van de directie. Dit komt onder meer doordat een grote groep medewerkers ouder is dan 50 jaar. We werken actief samen met onze arbodienst om de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten en verzuim te voorkomen en beperken.
Resultaten
Doelstelling 2023 | Resultaat 2023 | Resultaat 2022 | |
Ziekteverzuim | 4,75% | 5,0% | 5,0% |
Toelichting
Het verzuimpercentage is 5% en gelijk aan 2022. Daarmee is de doelstelling niet behaald. We zagen een afname in de gemiddelde meldingsfrequentie per medewerker, maar een stijging in de verzuimduur van langdurig zieken (>7 weken).
Initiatieven
We creëerden een expertisegebied ‘Gezondheid & Vitaliteit’, met als doel het bevorderen van de capaciteit van medewerkers en het ontwikkelen van een proactieve gezondheidscultuur.
In 2023 is een vervolg gegeven aan het preventief medisch onderzoek uit 2022, onder meer met een health check met fysieke testen en metingen bij medewerkers. Hierdoor zijn we beter in staat welzijn en leefstijl vroegtijdig te monitoren en zo de verzuiminstroom te beperken.
In 2023 was het voor het eerst mogelijk het employability-budget in te zetten voor gezondheidsadvies. Bijvoorbeeld voor een analyse van de huidige lichamelijke en geestelijke gezondheid en advies om deze waar mogelijk en wenselijk te verbeteren.
Vooruitblik
We starten een pilot waarbij een Verzuimcoördinator aangewezen wordt. Dit is een specialist die alle (case)managers en medewerkers ondersteunt bij verzuimvraagstukken en ook verantwoordelijk is voor het doorontwikkelen van ons verzuimbeleid en -proces. Dit is anders dan de huidige situatie waarin ‘verzuim’ een van de werkzaamheden van de HR-adviseurs is.
Het (door)ontwikkelen van onze instrumentaria om verzuim preventief en effectief te managen, bijvoorbeeld door e-learnings en trainingen.
Veiligheid
Veilig werken is essentieel bij Vitens. We hechten groot belang aan veiligheidsbewustzijn en veilig handelen van onze medewerkers, wat cruciaal is voor arbeidsveiligheid. We constateerden in 2023 dat ons veiligheidsbewustzijn een impuls nodig heeft. Daarom is het Aanvalsplan Veiligheid opgesteld. Hiermee streeft Vitens naar een ongevalsvrije organisatie.
Ons arbomanagementsysteem is ISO 45001 gecertificeerd en we integreren veiligheid in al onze processen. Regelmatige trainingen en instructies over veilig werken zijn standaard. Ook zetten circa 50 veiligheidsambassadeurs zich in voor een veilige werkomgeving. Dit alles leidde in 2023 onder andere tot meer dan 200 veiligheidsmeldingen. Daarnaast waarborgen we risico-gestuurd werken binnen alle werkprocessen. Door per afdeling de specifieke veiligheidsrisico’s te analyseren, treffen we gerichte maatregelen om risico's te verkleinen of te voorkomen.
LTIF: Lost Time Injury Frequency
Lost Time Injury Frequency is een maatstaf die wordt gebruikt om het aantal verloren werkdagen als gevolg van letsel te meten. Het is een belangrijke indicator voor de veiligheidsprestaties van een organisatie of industrie. De LTIF wordt uitgedrukt in het aantal ongevallen met verzuim per 1 miljoen gewerkte uren. Hoe lager het LTIF-niveau, hoe beter de veiligheidsprestaties doorgaans worden beschouwd.
Resultaten
Doelstelling 2023 | Resultaat 2023 | Resultaat 2022 | |
LTIF | 0 | 1,0 | 1,9 |
Toelichting
De LTIF is gedaald in vergelijking met vorig jaar. Deze verbetering is vooral toe te schrijven aan de uitrol van het Aanvalsplan Veiligheid en de bijbehorende maatregelen.
Initiatieven 2023
Het Aanvalsplan Veiligheid werd volledig uitgerold. Voorbeelden van uitgevoerde maatregelen binnen dit plan zijn uitbreiding van het team Veiligheid & Gezondheid, verbetering van de veiligheidsorganisatie en -overlegstructuur en het doorvoeren van innovaties bij de uitvoering van veiligheidsinspecties.
Meer dan 160 Projectmedewerkers en Projectleiders werden getraind met betrekking tot veiligheidsaspecten van de Vitens Project Aanpak (VPA).
We organiseerden een interactieve dag voor alle veiligheidsambassadeurs binnen Vitens. De veiligheidsambassadeurs werden ondergedompeld in de wereld van serious gaming. In een interactieve sessie verkenden ze de mogelijkheden van deze vernieuwende methode en of deze methode het veiligheidsbewustzijn en -gedrag binnen Vitens zou kunnen versterken.
Vooruitblik
Vitens heeft de ambitie om in 2030 volledig gecertificeerd te zijn op trede 4 van de Veiligheidsladder. Trede 4 betekent dat een organisatie proactief investeert in veiligheidsbewustzijn bij medewerkers en het terugdringen van veiligheidsrisico’s.
Diversiteit, inclusie en gelijke behandeling
Medewerkers van Vitens moeten zich ongeacht geslacht, geaardheid en culturele en/of etnische achtergrond bij onze organisatie thuis voelen. Ook willen we dat de organisatie een goede afspiegeling is van de maatschappij. Het bevorderen van diversiteit, inclusiviteit en gelijke behandeling heeft daarom aandacht binnen Vitens. Daarnaast willen we al het beschikbare talent op de (krappe) arbeidsmarkt kunnen bereiken en aantrekken. In dit kader besteden we ook aandacht aan het aantrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit sluit ook aan bij de banenafspraak van het kabinet en werkgevers over het creëren van banen voor mensen met een fysieke of geestelijke beperking.
Initiatieven 2023
Vitens is erkend referent geworden. Dat betekent dat we bevoegd zijn niet-Europese kennismigranten aan te nemen en de aanvraag en procedure hiervan zelf uit te voeren.
In de nieuwe cao is bij de arbeidsvoorwaarden een pilot opgenomen over het ruilen van feestdagen. Medewerkers kunnen een vrije dag voor een christelijke feestdag, zoals Hemelvaart of Pinksteren, omruilen voor een feestdag van een andere religie, zoals het Suikerfeest.
Diversiteit en inclusie is als vast onderdeel opgenomen in het medewerkersonderzoek. Hierdoor kunnen we ervaringen van medewerkers analyseren en vanuit daar werken aan verbeteringen.
Er is een start gemaakt met de aanbesteding voor het inhuren van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er Harrie Helpt-trainingen gegeven aan medewerkers. Harrie staat voor: hulpvaardig, alert, realistisch, rustig, instruerend en eerlijk. De Harrie Helpt-training is een tweedaagse training waarin een Vitens-medewerker wordt opgeleid tot de ideale collega van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Vitens is een samenwerking aangegaan met De Beroepentuin in Utrecht. Doel is mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot of in dienst te nemen als monteur.
Vooruitblik
We gaan de samenwerking met de Refugee Talent Hub – die in 2022 is opgezet – verder verdiepen. We starten in 2024 een recruitmentpilot en mogelijk aanvullend een mentorschapsprogramma.
We ronden de aanbesteding af voor een samenwerking met partijen die zich richten op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo hopen we eerder onze doelstelling te behalen voor het aantal plaatsingen voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt (in 2026 64 plaatsingen).
Vanaf 2024 voeren we elke 3 jaar een genderloonkloofonderzoek uit. Hiervoor schakelen we een onafhankelijke externe partij in. Indien mogelijk wordt hierbij verder gekeken dan alleen de verschillen tussen mannen en vrouwen.